otklon lica i naličja na jugoslavenskim kovanicama
2 posters
Stranica 1 / 1.
otklon lica i naličja na jugoslavenskim kovanicama
Pozdravljam sve na forumu!
Upravo radim nekakvu selekciju jugoslavenskih kovanica i primjetio sam na 100 dinara(KM#114)otklon od nekih 15% odnosno 330% u odnosu lica i naličja!Istu stvar sam primjetio i na 2 din(KM#57) pa me sad zanima je li to nešto uobičajeno ili ne jer u katalogu g. Viščevića nisam pronašao ništa o tome!Ukoliko naletim na još kojoj kovanici na takvo nešto javit ću!
Hvala!
Upravo radim nekakvu selekciju jugoslavenskih kovanica i primjetio sam na 100 dinara(KM#114)otklon od nekih 15% odnosno 330% u odnosu lica i naličja!Istu stvar sam primjetio i na 2 din(KM#57) pa me sad zanima je li to nešto uobičajeno ili ne jer u katalogu g. Viščevića nisam pronašao ništa o tome!Ukoliko naletim na još kojoj kovanici na takvo nešto javit ću!
Hvala!
toncit- Broj postova : 10
Re: otklon lica i naličja na jugoslavenskim kovanicama
Evo sam upravo pronaša 2 din. iz 1975.(bez otklona:D )
Ja navijam da se takve i greske pri kovanju inace maknu iz kataloga uopce. Moze se spomenut u fusnoti kod nekih, npr. 50lp '94.
Inace, otkloni od par stupnjeva su stvarno uobicajeni na jugoslavenskim kovanicama, ali 15 odnosno 30 nije malo.
Inace, otkloni od par stupnjeva su stvarno uobicajeni na jugoslavenskim kovanicama, ali 15 odnosno 30 nije malo.
natko- Broj postova : 259
Pošto sam relativno nov u vodama numizmatike meni su svi takvi otkloni čudna i zanimljiva stvar!I općenito greške na kovanicama,čak ima ljudi koji skupljaju prvenstveno kovanice sa greškom!U nekakvom lotu sam dobio 25 para iz 82 kojoj je u kovanju jedan dio odsječen.Imam i jednu takvu sa Tajlanda!
Apsolutno su zanimljive, a Amerikanci su ih, pogotovo prije, jako puno cijenili i skupljali. Nazalost, kao i svugdje, ima tu svega, od bezobraznih manipulacija iz kovnice (bilo je afera u medijima) do naravno falsifikata.
bas ti 25 para iz '82 su cesto lagano odsjecene, bar je rub ulegnut, dok recimo na HR kovanicama takve greske nisu bas uobicajene, ja imam 3 ili 4 komada.
bas ti 25 para iz '82 su cesto lagano odsjecene, bar je rub ulegnut, dok recimo na HR kovanicama takve greske nisu bas uobicajene, ja imam 3 ili 4 komada.
Je li takve greške povećavaju vrijednost kovanica ili smanjuju?Zanima me ako ih ponudim za kakvu razmjenu da me ne preveslaju!
Povecaju vrijednost onome kome znace. Dakle opet, kod americkih i eventualno euro kovanica mogu povecati puno vise nego kod nasih, gdje su kuriozitet i uglavnom nemaju (toliko) razvijeno trziste. Treba i vidjeti koliko je kovanice odgrizeno (sto vise to bolje, ako samo dio ruba fali, tj ulegnut je, to je prakticki obicni komad) i koliko je otklon, opet, sto vise to bolje. Isto je i za decentrirane otkove.
Da naglasim, pricamo o modernim kovanicama, decentrirani otkovi kod npr. starijih kovanica smanjuju vrijednost.
Da naglasim, pricamo o modernim kovanicama, decentrirani otkovi kod npr. starijih kovanica smanjuju vrijednost.
Similar topics
» 10 KUNA 1941. GODINE BEZ NALIČJA
» Neke od gresaka i/ili posebnosti na Hrvatskim kovanicama, donacija fotografija i informacija od gosp.I.Smolic
» 20 kuna 1993 - djelomičan otisak naličja
» Aukcija SPINK: Kraljevina Jugoslavija, 500 dinara 1939., proba naličja
» Neke od gresaka i/ili posebnosti na Hrvatskim kovanicama, donacija fotografija i informacija od gosp.I.Smolic
» 20 kuna 1993 - djelomičan otisak naličja
» Aukcija SPINK: Kraljevina Jugoslavija, 500 dinara 1939., proba naličja
Stranica 1 / 1.