Hrvatska numizmatika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna

Go down

Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Empty Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna

Postaj  numizmatika čet vel 17, 2011 7:25 pm

Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image002
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image004
PAPIR

Novčanica od 1000 kuna tiskana je na bijelom papiru, s vodenim znakom, zaštitnim končićima i kovinskom niti ugrađenima u papirnu masu.

TISAK

Jasni crteži i boje. Natpisi, crtež portreta, oznake nominalne vrijednosti i mikropismo reljefni su (ispupčeni) što se osjeti pod vrhovima prstiju. Natpisi tiskani mikropismom jasni su i čitljivi (tekst himne i natpisi na licu novčanice)
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image006
gledajte strukturu pod povećalom
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image008
provjerite mikrotisak !CRTEŽ PORTRETA

Crtež portreta otisnut je neisprekidanim jasnim linijama, tamnih nijansi. Crtež portreta uklopljen je u crtež podloge, nema obrubljenosti crteža portreta ili razdvajanja od crteža podloge.

VODENI ZNAK

Vodeni znak ugrađen je u papirnu masu i smješten u središnji dio bijele površine te je vidljiv prema svijetlu. Crtež portreta u vodenom znaku istovjetan je crtežu portreta na novčanici. Konture crteža portreta u vodenom znaku prozirne su sivkastih nijansi.

ZAŠTITNA NIT

Zaštitna kovinska nit ugrađena je u papirnu masu, a vidljiva je u nekoliko prozorčića srebrnastog sjaja, unutar kojih se vidi, djelomično ili u cijelosti, otisnut natpis u negativu 1000 HK, naizmjence okrenut ili prema portretu ili prema središnjem dijelu novčanice. Gledajući prema svjetlu, može se vidjeti kontinuirana nit ugrađena u papirnu masu.
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image010
SKRIVENI NATPIS

Dubokim je tiskom unutar okomitog pravokutnika, s desne strane portreta, otisnut skriveni natpis KUNA. Natpis je vidljiv tek kad se novčanica drži plošno u visini očiju te kad se usmjeri prema svjetlu i u tom položaju polagano okreće.

Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image012skriveni natpis

PROVIDNI PROZORČIĆ

Unutar kvadratića na licu i naličju novčanice otisnuti su trokutasti elementi. Kada se novčanica promatra prema svijetlu, trokutasti se elementi međusobno poklapaju i dopunjuju tvoreći slovo H
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image014
FLUORESCENCIJA

Originalna novčanica osvijetljena ultraljubičastim svjetlom pokazuje sljedeće svijetle dijelove:

-plavkastosiva i plava boja na licu te crvena i ružičasta na naličju fluoresciraju

-oznake serije i serijskog broja fluoresciraju u zelenoj boji

-zaštitni končići u papirnoj masi svijetle plavom, žutom i crvenom bojom.

Papir originalne novčanice osvijetljen ultraljubičastom svjetlošću upija ultraljubičasto svjetlo i odaje mat tamnoljubičasti ton.
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image016novčanica pod UV svjetlom

KRIVOTVORINA I KAKO JE PREPOZNATI
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image018
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image020
PAPIR

Krivotvorena novčanica tiskana je na žućkastom papiru izrazito sjajne površine, bez ugrađenog vodenog znaka, zaštitnih končića i kovinske niti u papirnoj masi.

TISAK

Mutni crteži i boje u podlozi. Natpisi, crtež portreta, oznake nominalne vrijednosti i mikropisma glatki su na dodir vrhovima prstiju, bez ispupčenja. Tekst tiskan mikropismom mutan je i nečitljiv.

CRTEŽ PORTRETA

Crtež portreta isprekidanih je točkastih linija, sivkaste nijanse. Vidljiv je pomak crteža portreta u odnosu prema podlozi, što je rezultiralo preklapanjem obodnih linija crteža portreta i podloge. Portret je obrubljen uskim zamrljanim pojasom ili je razdvojen od podloge uskim, neotisnutim pojasom.

SKRIVENI NATPIS

Skriveni natpis KUNA na krivotvorini nije vidljiv zato što nije otisnut.

VODENI ZNAK

Vodeni znak imitiran je dotiskivanjem na naličju krivotvorene novčanice, u donjem dijelu žućkaste površine papira. Promatran plošno uočljive su otisnute žućkaste konture portreta, a promatrano prema svjetlu na mjestu vodenog znaka vidljiv je crtež portreta zadebljanih, tamnožućkastih kontura, koji svojim izgledom vidljivo odstupa od izgleda portreta u vodenom znaku originalne novčanice.

ZAŠTITNA NIT

Zaštitna kovinska nit nije ugrađena u papirnu masu, već je imitirana folija tiskom na licu krivotvorine tako da su vidljivi imitirani prozorčići srebrnastog sjaja, bez natpisa 1000 HK. Gledajući prema svjetlu, ne može se vidjeti kontinuirana nit ugrađena u papirnu masu.

PROVIDNI PROZORČIĆ

Zbog pomaka crteža lica u odnosu prema crtežu na naličju i zbog debljine papira trokutasti se elementi s lica i naličja krivotvorine međusobno ne poklapaju i ne dopunjuju, te ne tvore slovo H.

FLUORESCENCIJA

Papir krivotvorene novčanice premazan je pokrivnom bijeložućkastom bojom i djelomično upija ultraljubičasto svjetlo te odaje svjetloljubičasti ton. Krivotvorena novčanica osvijetljena ultraljubičastom svjetlošću ne pokazuje fluorescenciju boja i oznaka serije i serijskog broja, niti zaštitni končići svijetle u bojama
Kako raspoznati krivotvorinu novčanice od 1000 kuna Image046
IZVOR:www.krizevci.com
numizmatika
numizmatika

Broj postova : 91
Join date : 13.02.2011
Lokacija : Hrvatska

http://numizmatika-hr.blogspot.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.