Hrvatska numizmatika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Euro(novac europske unije)

Go down

Euro(novac europske unije) Empty Euro(novac europske unije)

Postaj  numizmatika on ned vel 13, 2011 1:25 pm

Euro(novac europske unije) 240px-Euro_symbol.svg
Euro (simbol: €) je ime jedinstvene europske valute koja se u uporabi od 1. siječnja 1999., a od siječnja 2011. njezina uporaba proširena je na 17 država tzv. Eurozone:
Austrija
Belgija
Cipar
Estonija
Finska
Francuska
Grčka
Irska
Italija
Luksemburg
Nizozemska
Njemačka
Malta
Portugal
Slovačka
Slovenija
Španjolska
Osim ovih država euro je od samog početka u službenoj uporabi i u Andorri, Monaku, San Marinu, Vatikanu, Crnoj Gori te na Kosovu.

Povijest
Euro je jedinstvena valuta koju je 1. siječnja 1999. godine prihvatilo 12 država članica Europske unije (Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal i Španjolska) radi potpunog ukidanja nacionalnih valuta. Danska i Velika Britanija koristile su pravo ostajanja izvan europodručja (prema Ugovoru iz Maastrichta), a Grčka i Švedska formalno nisu zadovoljile kriterije konvergencije do spomenutog datuma. Grčka je, zadovoljivši navedene kriterije, ušla u europodručje 2001. godine, dok je Švedska i dalje izvan europodručja s obzirom na to da su njezini građani na referendumu dva puta odbili prihvaćanje jedinstvene valute. Uvođenje eura kao jedinstvene valute u Europskoj uniji treća je faza stvaranja Ekonomske i monetarne unije. Novčanice i kovanice eura puštene su u optjecaj 1. siječnja 2002. godine, dok je potpuna zamjena nacionalnih valuta obavljena krajem veljače 2002. godine.
1. siječnja 2007., kao prva od zemalja koje su u Europsku uniju ušle 2004. godine, zajedničku je valutu uvela Slovenija. 1. siječnja 2008. jedinstvenu europsku valutu uvele su Cipar i Malta, 1. siječnja 2009. godine euro je uvela Slovačka, a 1. siječnja 2011. Estonija.

Kamo uskoro dolazi euro
Češka Republika će uvesti za najviše 4 godine novu valutu - euro. Osim Češke, euro bi trebala uvesti i Mađarska za najviše 4 godine, a predviđa se da će to biti za 1,5 do 2 godine.
Latvija, Litva i Poljska bi trebale nešto kasnije zbog problema u ekonomiji koja nije stabilna kao u navedenim državama.
Svaka država koja uđe u EU (ovisno o stupnju razvijenosti) bi trebala uzeti euro kao službeni novac.
Velika Britanija, kako se zasada predpostavlja, će euro uvesti 2010. godine.
Za Norvešku, Švicarsku ili Island, ako ikad uđu u Europsku uniju, uvođenje eura uopće neće biti problem, i neće trebati čekati 2 godine od ulaska u EU da bi ga uvele, kao Latvija, Poljska itd., zbog visokog standarda i stabilne ekonomije.
EU predviđa da bi Rumunjska, koja je 2007. ušla u EU, trebala uvesti euro tek 4-5 godina nakon ulaska, za razliku od ostalih država, zbog niskog standarda. Slično se očekuje i za Bugarsku.
Uvevši euro, sve države članice biti će povezane dinamičnim i jednim od najjačih gospodarskih krugova na svijetu.
numizmatika
numizmatika

Broj postova : 91
Join date : 13.02.2011
Lokacija : Hrvatska

http://numizmatika-hr.blogspot.com

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.