Greške na kovanom novcu BiH
+2
almingbg
zviscevic
6 posters
Stranica 1 / 1.
Re: Greške na kovanom novcu BiH
Kovanice od 5KM (bimetalne) imaju 2-3 greske, uglavnom rotacija centralnog dijela.
bye
Almin
bye
Almin
almingbg- Broj postova : 168
almingbg je napisao/la:Kovanice od 5KM (bimetalne) imaju 2-3 greske, uglavnom rotacija centralnog dijela.
bye
Almin
Da li imate koju sliku?
Nazalost nemam sliku, ne mogu se sjetiti kad i od koga (ili gdje) sam prvi put cuo o ovoj gresci, ali znam da sam nedavno citao o tome na nekom numizmatickom forumu; pokusacu to potraziti.
Mozda bi kolege iz Bosne/Sarajeva mogli baciti malo vise svjetla na nase pitanje.
bye
Almin
Mozda bi kolege iz Bosne/Sarajeva mogli baciti malo vise svjetla na nase pitanje.
bye
Almin
Ako možete, svakako javite...
Čudno mi je da može nastati takva greška. To znači da jezgra nije dobro fiksirana i da se okreće...
Čudno mi je da može nastati takva greška. To znači da jezgra nije dobro fiksirana i da se okreće...
OK, evo teksta sa Krstarice:
(tekst postavio faris1)
bye
Almin
NEPUBLIKOVANI SPECIJALITET nase numizmatike RRR5KM Bosna i Hercegovina. Najveca kovanica, bimetal i imaju tri varijante koje niko od 'ozbiljnih' nije primjetio. Prva serija vidljivo ekscentricna sa razlivenim brojem 5, druga samo sa razlivenim 5, a tek treca serija sa popravljenim kalupom i bez greske
(tekst postavio faris1)
bye
Almin
Koliko sam ja čuo od jednog kolekcionara spomenute greške se javljaju na kovanicama iz 2005. Osim spomenutih rotacija i razlivenosti broja 5, također se pojavljuje i razlika u širini ruba i to i do 8 mm između pojedinih dijelova kovanice.
Osim spomenutih grešaka, meni su poznate još dvije:
50 feninga 1998. - popunjen gornji dio prve "9" u 1998,
10 feninga 2008 - popunjena prva "0" u 2008;
Osim spomenutih grešaka, meni su poznate još dvije:
50 feninga 1998. - popunjen gornji dio prve "9" u 1998,
10 feninga 2008 - popunjena prva "0" u 2008;
kljaja- Broj postova : 17
Kljaja:
također se pojavljuje i razlika u širini ruba i to i do 8 mm između pojedinih dijelova kovanice.
Mozete li malo pojasniti ovaj detalj, eventualno postaviti sliku?
bye
Almin
Sliku nemam jer, na moju veliku žalost ne posjedujem tu kovanicu. Prije kojih godinu i pol dana sam imao prilike vidjeti kovanice kod kojih je vjerojatno zbog lošeg kovanja ili nanosa viška materijala rub kovanice toliko širok da dodiruje natpis Hercegovina na čirilici, dok je na drugom primjerku čak i prelazio na slova.
Kako je Zlatko spomenuo, takve greške nisu kovničke i vrlo vjerojatno su nekakvi falsifikati.
Odmah mi na pamet pada koeficijent rastezanja materijala. Neki metali se šire više pri višim temperaturama. To su jako mala širenja, u tisućinkama postotaka po stupnju, još manje razlike, ali naravno ako se nakupi stupnjeva (npr. u krušnoj peći koja ide do 500°C) moguće je da se odvoje. Treba se potruditi za vratiti je natrag vjerojatno, jer su ionako kovanice napravljene da mogu podnijeti velike razlike u rastezljivosti.
Nisam nikad pekao kovanice ali mislim da bi se trebao primjetiti nekakav defekt u materijalu kad se toliko šire pa skupljaju.
Ovo za širinu brojeva, ruba i sl. pretpostavljam da je istrošenost kalupa...svakako zanimljiva stvar.
Odmah mi na pamet pada koeficijent rastezanja materijala. Neki metali se šire više pri višim temperaturama. To su jako mala širenja, u tisućinkama postotaka po stupnju, još manje razlike, ali naravno ako se nakupi stupnjeva (npr. u krušnoj peći koja ide do 500°C) moguće je da se odvoje. Treba se potruditi za vratiti je natrag vjerojatno, jer su ionako kovanice napravljene da mogu podnijeti velike razlike u rastezljivosti.
Nisam nikad pekao kovanice ali mislim da bi se trebao primjetiti nekakav defekt u materijalu kad se toliko šire pa skupljaju.
Ovo za širinu brojeva, ruba i sl. pretpostavljam da je istrošenost kalupa...svakako zanimljiva stvar.
natko- Broj postova : 259
Gdje se kuju bosanske kovanice? U Njemackoj? S obzirom koliko gresaka ima, i ako se radi o originalima, nijednoj kovnici to ne idu prilog.
bye
Almin
bye
Almin
Mislim da se radi o Engleskoj - Royal British Mint, ali nisam siguran. Jednostavno - nije ih previše briga za kvalitet, samo isporuče. Iako, koliko sam vidio nisu loše, sloj bakra na čeličnima je dobar, ne korodiraju kao ove naše šugave od 5 i 10 lipa i sl.
natko- Broj postova : 259
Natko kaze:
nije ih previše briga za kvalitet, samo isporuče
Potpisujem
bye
Almin
Ipak s druge strane i nisu tako loši u izradi, ako nema puno grešaka. Znate i samo kako ima puno grešaka na kunama, osobito npr. kovanicama od 20 i 50 lipa.
Gdje se kuje hrvatski novac?
Hrvatski novčarski zavod - optjecajna i prigodna izdanja.
Osim Zagrebačka biskupija 1994 i Dukat Ruđer Bošković - to je kovano u IKOM-u u Zg.
Osim Zagrebačka biskupija 1994 i Dukat Ruđer Bošković - to je kovano u IKOM-u u Zg.
Proteklih dana sam bio u Bosni i našao sam nekoliko kovanica s greškama. Radi se o višku nanosa materijala na kovanicama, koji se nalazi na kružnicama, bilo na licu bilo na naličju kovanica, i to:
5 feninga 2005. - lice,
5 feninga 2008. - lice
20 feninga 2008 - naličje;
i to u različitim varijantama.
Također sam primjetio i da se na kovanici od 5 feninga iz 2008. pojavljuju lošiji otkovi prve polovice godišta u pogledu popunjenja broja 2 i 0, i to u nekoliko varijanti.
5 feninga 2005. - lice,
5 feninga 2008. - lice
20 feninga 2008 - naličje;
i to u različitim varijantama.
Također sam primjetio i da se na kovanici od 5 feninga iz 2008. pojavljuju lošiji otkovi prve polovice godišta u pogledu popunjenja broja 2 i 0, i to u nekoliko varijanti.
Slike mi je poslao kolega Mijo Vincetić iz Orašja - BiH. Na slikama je jedan primjerak bez greške a drugi je s greškom u otkovu. Jedino neznam za sliku na kojoj su 3 kovanice.
zlaja- Broj postova : 373
Similar topics
» Obilježavanje prigoda na hrvatskom kovanom novcu
» Greške na papirnom novcu
» Knjiga o antičkom novcu
» Greške na hrvatskim kovanim kunama
» Gramatičke greške na hrvatskim novčanicama
» Greške na papirnom novcu
» Knjiga o antičkom novcu
» Greške na hrvatskim kovanim kunama
» Gramatičke greške na hrvatskim novčanicama
Stranica 1 / 1.