Greške na papirnom novcu
3 posters
Stranica 1 / 1.
Greške na papirnom novcu
Ovdje se nastavlja rasprava o greškama na papirnom novcu.
Na nekima ima i skrivenih poruka i simbola. Interesantne su i greške.
5 kuna 1993 - 2001 - krivo okrenuta varaždinska tvrđava
BiH 5 KM - kod koje piše RET konvertibilnih maraka umjesto PET
1 KM kod koje piše Ivo Andriđ umjesto Andrić
1000 dinara 1981 - GUVERNE
5000 dinara 1985 - 1930 umjesto 1980
SHS 1 dinar 1919 + 5 dinara 1919 + 100 dinara 1919 + 1000 dinara 119 - u slovenskom natpisu stoji KRALJEVSTVA, dok je ispravno KRALJESTVA
10 dinara 1920 - Amerikanka - hrvatski grb u državnom grbu počinje sa bijelim, a trebao bi sa crvenim poljem
To je prvo što mi pada napamet. Ima još toga.
Na nekima ima i skrivenih poruka i simbola. Interesantne su i greške.
5 kuna 1993 - 2001 - krivo okrenuta varaždinska tvrđava
BiH 5 KM - kod koje piše RET konvertibilnih maraka umjesto PET
1 KM kod koje piše Ivo Andriđ umjesto Andrić
1000 dinara 1981 - GUVERNE
5000 dinara 1985 - 1930 umjesto 1980
SHS 1 dinar 1919 + 5 dinara 1919 + 100 dinara 1919 + 1000 dinara 119 - u slovenskom natpisu stoji KRALJEVSTVA, dok je ispravno KRALJESTVA
10 dinara 1920 - Amerikanka - hrvatski grb u državnom grbu počinje sa bijelim, a trebao bi sa crvenim poljem
To je prvo što mi pada napamet. Ima još toga.
Zadnja promjena: zviscevic; sri oľu 09, 2011 1:20 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Re: Greške na papirnom novcu
Da tvrđava je okrenuta naopako zbog efekta na novčanici i to je navodno svjesno napravljeno.
Greška Ivo Andriđ je priječena na vrijeme iako je to tako sitno napisano, a Ć i Đ ćirilicom vrlo nalikuju, da ni ja dok mi nisu objasnili i CBBiH nisam znao zbog koje greške nije puštena u optjecaj. Navodno je puštena u samo jednom mjestu u BiH jer im nisu radili telefoni pa ih nisu mogli obavijestiti da se novčanica ne pušta u optjecaj. Veća greška sa RET u ćiriličnom natpisu na 5 KM gdje su slova mnogo veća im je promakla a vjerujem i većini sakupljača koji još uvijek ne znaju za tu pogrešku.
Greška Ivo Andriđ je priječena na vrijeme iako je to tako sitno napisano, a Ć i Đ ćirilicom vrlo nalikuju, da ni ja dok mi nisu objasnili i CBBiH nisam znao zbog koje greške nije puštena u optjecaj. Navodno je puštena u samo jednom mjestu u BiH jer im nisu radili telefoni pa ih nisu mogli obavijestiti da se novčanica ne pušta u optjecaj. Veća greška sa RET u ćiriličnom natpisu na 5 KM gdje su slova mnogo veća im je promakla a vjerujem i većini sakupljača koji još uvijek ne znaju za tu pogrešku.
zlaja- Broj postova : 373
Prema mojim informacijama, novcanice od 1KM sa likom Ive Andrica su bile u opticaju samo u Dubici (nekad Bosanskoj, danas Kozarskoj). UNC novcanice koje se povremeno nalaze na trzistu su svojevremeno "odleprsale" iz trezora CBBiH.
pozdrav
Almin
pozdrav
Almin
almingbg- Broj postova : 168
Kod novčanice od 1 KM jasno se vidi da su stavili slovo Đ
10 KM za RS ima latinični natpis umjesto ćiriličnog:
10 KM za RS ima latinični natpis umjesto ćiriličnog:
Ovo na 10 KM 1998. godine, izdanja za Republiku Srpsku, sa imenom ispisanim latinicom nisam ni primijetio. Na izdanju 10 KM iz 2008. godine je to ispravljeno i ime je, što je i ispravno za novčanice izdanja za Republiku Srpsku, ispisano ćirilicom.
zlaja- Broj postova : 373
Similar topics
» Greške na kovanom novcu BiH
» Knjiga o antičkom novcu
» Obilježavanje prigoda na hrvatskom kovanom novcu
» Greške na hrvatskim kovanim kunama
» Gramatičke greške na hrvatskim novčanicama
» Knjiga o antičkom novcu
» Obilježavanje prigoda na hrvatskom kovanom novcu
» Greške na hrvatskim kovanim kunama
» Gramatičke greške na hrvatskim novčanicama
Stranica 1 / 1.