Falsifikati novcanica
+3
zlaja
zviscevic
Bojan83
7 posters
Stranica 3 / 3.
Stranica 3 / 3. • 1, 2, 3
zlaja- Broj postova : 373
Re: Falsifikati novcanica
Bio sam kod brata pa sam skenirao falcifikate koje ima. Jedan primjerak 5 kuna falcifikat je poklonio kolegi tako da sam prikazao samo ova dva koje ima u zbirci.
Stigao mi još jedan falsifikat iz ove grupe falsifikata 100 dinara 1996. godine
tip 2 plave i crvene točke na papiru
Prva novčanica je ista kao na slici u zlajinom postu dok druga koju sam nabavio razlikuje se u 4 detalja
1. Razlika u serijskom broju AB 7272557
2.Razlika u nijansi boje papira
3.Razlika u slovima teksta imena Dositej Obradović (rubovi slova su svetliji tako da tekst nije toliko upadljiv)
4.Kod teksta na reversu ispod slike NARODNA BANKA JUGOSLAVIJE-ZAVOD ZA IZRADU NOVČANICA I KOVANOG NOVCA-BEOGRAD ćirilični i latinični tekst nisu u ravnini. Razlika je sledeća:
NAROD je višlje od ostatka reči NA i ostalog ćiriličnog teksta za visinu slova kao i deo latiničnog teksta
NOG NOVCA-BEOGRAD
tip 2 plave i crvene točke na papiru
Prva novčanica je ista kao na slici u zlajinom postu dok druga koju sam nabavio razlikuje se u 4 detalja
1. Razlika u serijskom broju AB 7272557
2.Razlika u nijansi boje papira
3.Razlika u slovima teksta imena Dositej Obradović (rubovi slova su svetliji tako da tekst nije toliko upadljiv)
4.Kod teksta na reversu ispod slike NARODNA BANKA JUGOSLAVIJE-ZAVOD ZA IZRADU NOVČANICA I KOVANOG NOVCA-BEOGRAD ćirilični i latinični tekst nisu u ravnini. Razlika je sledeća:
NAROD je višlje od ostatka reči NA i ostalog ćiriličnog teksta za visinu slova kao i deo latiničnog teksta
NOG NOVCA-BEOGRAD
braman- Broj postova : 109
Može li slika?
Hvala
Hvala
Zadnja promjena: braman; sub lis 06, 2012 6:01 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
braman- Broj postova : 109
Vrlo zanimljivo.
Falsifikat jubilarne novčanice iz 2003. godine, koja ima veću cijenu nego normalne optjecajne. Upitno je dali je falsifikat jubilarne novčanice iz 2003. godine rađen radi toga što je to prva novčanica Srbije ili zbog dodatne tj. veće zarade kod numizmatičara.
Sve u svemu prigodom izrade je po mome mišljenu bilo jednostavnije napraviti falsifikat bez ovog dodatnog teksta na jubilarnim novčanicama. No i današnja tehnologija omogućuje jednostavniju izradu u odnosu na izradu falsifikata uzmimo samo prije 20 – 30 godina kada su kompjuteri bili praktično u razvoju.
Svakako falsifikat kojeg bi volio imati u svojoj zbirci.
Falsifikat jubilarne novčanice iz 2003. godine, koja ima veću cijenu nego normalne optjecajne. Upitno je dali je falsifikat jubilarne novčanice iz 2003. godine rađen radi toga što je to prva novčanica Srbije ili zbog dodatne tj. veće zarade kod numizmatičara.
Sve u svemu prigodom izrade je po mome mišljenu bilo jednostavnije napraviti falsifikat bez ovog dodatnog teksta na jubilarnim novčanicama. No i današnja tehnologija omogućuje jednostavniju izradu u odnosu na izradu falsifikata uzmimo samo prije 20 – 30 godina kada su kompjuteri bili praktično u razvoju.
Svakako falsifikat kojeg bi volio imati u svojoj zbirci.
Falsifikat novčanice 10 dinara 1919. godine sam nabavio ljubaznošću gospodina Zlatka Višćević. Vrlo rijedak falsifikat i po njegovim riječima od nekoliko primjeraka različitih kvaliteta, koje je posjedovao, sve nose isti serijski broj. Razlika između originala i falsifikata je u bobicama grožda na desnoj strani naličja. Zanimljivo je da su pojedini falsifikatori namjerno radili greške na novčanicama kako bi budućim „naručiteljima“ mogli pokazati radove koje su oni proizveli.
Falsifikat lice
Falsifikat naličje
Detalj falsifikat
Detalj original
Nešto više o falsifikatima u Srbiji
http://www.euractiv.rs/srbija-i-eu/4381-falsifikati-dinara-u-srbiji-osrednjeg-kvaliteta.html
Falsifikat lice
Falsifikat naličje
Detalj falsifikat
Detalj original
Nešto više o falsifikatima u Srbiji
http://www.euractiv.rs/srbija-i-eu/4381-falsifikati-dinara-u-srbiji-osrednjeg-kvaliteta.html
Zadnja promjena: zlaja; pon lis 08, 2012 4:47 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Sve novčanice sam nabavio u jednom lotu raznih novčanica od jednog pokojnog numizmatičara. Na početku je uslijedilo razočaranje, jer su sve 10 dinarke bile falsifikati. Moram priznati da sam se kasnije iznenadio kada sam vidio kakve su cijene postigle te novčanice.
Danas sam primio falsifikat prikazane novčanice 100 dinara OKTOBAR 1996. godine. Rađena je na sivkastom papiru sa crvenim i plavim nitima, vodoznakom i crvenom niti kao na originalnoj novčanici. Papir za razliku od originalnog pod UV lampom odbija UV zrake. Na desnoj strani novčanice se vidi lik Dositeja Obradovića pod dnevnim svjetlom dok se kod originalne novčanice taj lik vidi pod UV lampom. Boja numeracije ne svijetli pod UV lampom kao na originalnoj novčanici.
Jučer stigle u zbirku ove dvije novčanice
KRIVOTVORINA NOVČANICE 500 DINARA 1970. godine s okomitom perforacijom ćirilično "PONIŠTENO"...
Jedna od najpoznatijih krivotvorenih novčanica bivše države. Njemačka policija otkrila je 1974. Godine u Frankfurtu krivotvoritelje novčanica od 500 dinara 1970. godine. Dvije godine kasnije u Münchenu u Njemačkoj otkrivena je i ilegalna tiskara u kojoj je zaplijenjeno 22.243 novčanica. Krivotvorene novčanice pojavljivale su se u platnom prometu Jugoslavije i desetak godina nakon prve i druge zapljene. Iz tog razloga je NBJ pustila novčanice sa sedam brojeva u serijskoj oznaci i na papiru sa zaštitnom niti. Tijekom turističke sezone 1981. Godine u Jugoslaviji su se češće pojavljivale . Krivotvorene novčanice su rađene sa različitim serijskim oznakama i brojevima i sve su imale šest brojeva u serijskoj oznaci. Najlakše se prepoznaju po grešci u latiničnom nazivu na reversu "CRNA SORA" umjesto "CRNA GORA". Danas su rijetko zastupljene u numizmatičkim zbirkama. Na žalost perforacija PONIŠTENO prolazi baš tim dijelom novčanica koje posjedujem.
Od originalne novčanice se razlikuju po papiru koji pod UV lampom ne pokazuje crvene, plave i zelene končiće u papiru a serijska oznaka svijetli i koliko sam vidio pod UV lampom za ove dvije novčanice nije korišten isti papir. Visina slova u serijskoj oznaci je veća i iznosi 3,6 mm dok je kod originalne 3,1 mm. Za usporedbu su dati i dijelovi obadvije novčanice gdje je serijski broj u sredini a gore i dolje su serijske oznake ispravnih novčanica.
KRIVOTVORINA NOVČANICE 500 DINARA 1970. godine s okomitom perforacijom ćirilično "PONIŠTENO"...
Jedna od najpoznatijih krivotvorenih novčanica bivše države. Njemačka policija otkrila je 1974. Godine u Frankfurtu krivotvoritelje novčanica od 500 dinara 1970. godine. Dvije godine kasnije u Münchenu u Njemačkoj otkrivena je i ilegalna tiskara u kojoj je zaplijenjeno 22.243 novčanica. Krivotvorene novčanice pojavljivale su se u platnom prometu Jugoslavije i desetak godina nakon prve i druge zapljene. Iz tog razloga je NBJ pustila novčanice sa sedam brojeva u serijskoj oznaci i na papiru sa zaštitnom niti. Tijekom turističke sezone 1981. Godine u Jugoslaviji su se češće pojavljivale . Krivotvorene novčanice su rađene sa različitim serijskim oznakama i brojevima i sve su imale šest brojeva u serijskoj oznaci. Najlakše se prepoznaju po grešci u latiničnom nazivu na reversu "CRNA SORA" umjesto "CRNA GORA". Danas su rijetko zastupljene u numizmatičkim zbirkama. Na žalost perforacija PONIŠTENO prolazi baš tim dijelom novčanica koje posjedujem.
Od originalne novčanice se razlikuju po papiru koji pod UV lampom ne pokazuje crvene, plave i zelene končiće u papiru a serijska oznaka svijetli i koliko sam vidio pod UV lampom za ove dvije novčanice nije korišten isti papir. Visina slova u serijskoj oznaci je veća i iznosi 3,6 mm dok je kod originalne 3,1 mm. Za usporedbu su dati i dijelovi obadvije novčanice gdje je serijski broj u sredini a gore i dolje su serijske oznake ispravnih novčanica.
Stranica 3 / 3. • 1, 2, 3
Similar topics
» 20.000, 50.000 i 100.000 dinara 1993 - o cemu se radi
» Falsifikati BH dinara, serija 1994?
» Srbija - Novčanica od 2.000 dinara
» Kvaliteta/gradacija novčanica UNC XF VF VG
» Vijek novčanica kuna
» Falsifikati BH dinara, serija 1994?
» Srbija - Novčanica od 2.000 dinara
» Kvaliteta/gradacija novčanica UNC XF VF VG
» Vijek novčanica kuna