Hrvatska numizmatika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Falsifikati novcanica

+3
zlaja
zviscevic
Bojan83
7 posters

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Falsifikati novcanica - Page 2 Empty Re: Falsifikati novcanica

Postaj  zviscevic sri oľu 30, 2011 6:54 pm

Mislio sam na one "prave" falsifikate, na kojima su se autori potrudili.
zviscevic
zviscevic
Admin

Broj postova : 749

http://www.monetalis.hr

[Vrh] Go down

Postaj  Gost sri oľu 30, 2011 7:01 pm

zviscevic je napisao/la:Da li netko ima u kolekciji falsifkate kuna?
Da nas policija još uhiti Razz

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja čet oľu 31, 2011 1:53 pm

zviscevic je napisao/la:Mislio sam na one "prave" falsifikate, na kojima su se autori potrudili.
Stariji brat u Njemačkoj sakuplja kovani novac s područja bivše Jugoslavije. Nabavio sam mu tri komada falsifikata kovanog novca od 5 kuna sa različitim godinama. Svi falsifikati su pronađeni u Županji.
zlaja
zlaja

Broj postova : 373

[Vrh] Go down

Postaj  zviscevic čet oľu 31, 2011 3:58 pm

zlaja je napisao/la:
zviscevic je napisao/la:Mislio sam na one "prave" falsifikate, na kojima su se autori potrudili.
Stariji brat u Njemačkoj sakuplja kovani novac s područja bivše Jugoslavije. Nabavio sam mu tri komada falsifikata kovanog novca od 5 kuna sa različitim godinama. Svi falsifikati su pronađeni u Županji.

Pozovite i brata da se uključi.

Volio bih vidjeti slike tih falševa.
zviscevic
zviscevic
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  almingbg čet oľu 31, 2011 6:14 pm

zlaja

Kako si skontao da su falsevi?

bye
Almin
almingbg
almingbg

Broj postova : 168

[Vrh] Go down

Postaj  MinesweePer čet oľu 31, 2011 6:24 pm

Zašto su falševi toliko na cijeni, ako je već falš u igri, nije li onda to zapravo bezvrijedno?
Ne vidim logiku toga da bi netko namjerno za falš išao davat masne pare.
To bi bilo kao da npr. idem namjerno kupovat lažni rolex za velike pare, nema logike.
MinesweePer
MinesweePer

Broj postova : 259

[Vrh] Go down

Postaj  zviscevic čet oľu 31, 2011 7:08 pm

Bilo je to u novinama. Mislim da je dosta često godište bilo 2006. Na stranicama HNB je bilo objavljeno kako izgleda original, a kako falš.
zviscevic
zviscevic
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  zviscevic čet oľu 31, 2011 7:11 pm

MinesweePer je napisao/la:Zašto su falševi toliko na cijeni, ako je već falš u igri, nije li onda to zapravo bezvrijedno?
To bi bilo kao da npr. idem namjerno kupovat lažni rolex za velike pare, nema logike.

A kao i svake druge stvari u kolekcionarstvu, ljudi žele imati i falševe. Osobno bih volio imati u kolekciji neki falsifikat i još da je obilježen od nadležnog tijela kao takav. U svakom slučaju "pravi falševi" su numizmatički kuriozitet, dok su "numizmatički falševi" krajnje nepoželjna roba (rađeni isključivo da prevare kolekcionare).
zviscevic
zviscevic
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja čet oľu 31, 2011 7:19 pm

Kako si skontao da su falsevi?

bye
Almin
[/quote]
Vidi se odmah na njima da se razlikuju po površinskom sjaju i glatkoći. Ovi su rađeni lijevanjem. Lijevanjem se ne dobiju jasni detalji kao kovanjem. Imate te krivotvorine na stranici HNB-a
http://www.hnb.hr/novcan/krivotvorine/h-krivotvorina-5-kuna.pdf
a isto tako na stranici HNB ako otvorite novac i numizmatika i odete na Novac i otvorite Registrirane krivotvorine novčanica i kovanog novca imate i krivotvorinu 100, 200 i 1000 kuna. Evo i slika sa stranice HNB-a.
Falsifikati novcanica - Page 2 5kunakrivotvorinacopy

Pozdrav Zlaja
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja čet oľu 31, 2011 8:08 pm

zviscevic je napisao/la:
zlaja je napisao/la:

Pozovite i brata da se uključi.

Volio bih vidjeti slike tih falševa.
Probati ču ga nagovoriti, on baš nije neki zaljubljenik u kompjutere ali ima jako dobru zbirku kovanog novca sa područja bivše Jugoslavije. Od jubilarnih zlatnika i srebrnjaka posjeduje:
- SFRJ ima sve osim 1000 dinara 1968. godine AVNOJ.
- Hrvatska komplet svi izdani uključujući i 5 kuna u zlatu.
- SRJ i Srbija mislim da ima sve ali nisam sto posto siguran.
- Slovenija i Makedonija i BiH ima dosta ili nisam siguran koliko mu još fali, znam da Makedoniju ima i Ilinden probe u srebru.
Probati ču ga nagovoriti da pojedine primjerke skenira ako su kome potrebne bolje slike ali nije baš ljubitelj vaditi ih iz originalnih pakiranja.
Lijep pozdrav Zlaja
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja pet tra 01, 2011 8:25 am

MinesweePer je napisao/la:Zašto su falševi toliko na cijeni, ako je već falš u igri, nije li onda to zapravo bezvrijedno?
Dragi kolega, da vi skupljate satove i da svoju kolekciju, u kojoj je i skupi rolex, pokazujete nekom a on Vam kaže da je to što Vi imate lažni, onda bi Vi sigurno nastojali kupiti i lažni rolex da mu pokažete razlike između originalnog i lažnjaka kako bi mu dokazali da je taj Vaš onaj pravi. Ako na tržištu ima jako puno lažnjaka onda će te ga kupiti vrlo jeftino, no uzmite situaciju da se zna za lažni rolex a proizveden je samo jedan ili dva komada a sakupljača koji žele dokazati da je njihov onaj pravi ima bar desetak i žele taj lažnjak radi usporedbe onda cijena tog lažnjaka ima puno veću cijenu (čista logika tržišta). Isto Vam je i s novčanicama.
Nadam se da sam bio dovoljno jasan.
Vidite da ipak ima logike, kako naši stari kažu nema logike da nema logike.
Lijep pozdrav Zlaja
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  MinesweePer pet tra 01, 2011 12:50 pm

Pa logika je tržišta da se kupuju originalne stvari, a ne lažnjaci, kojih nažalost na tržištu ima previše počevši od kozmetike, mode itd, za koje je ponekad i teško utvrditi da je lažnjak. Čisto sumnjam da bi netko išao kupovati lažne kreme na lice samo kako bi ih isprobao kako djeluju na njegovu kožu, pritom riskirajući svoje zdravlje. No, to je samo moje razmišljanje i nikad ne bih išao ciljano kupovati, u ovom slučaju, lažne novčanice. Tako da je meni i dalje nejasno (hehe) da netko ide izdvajati oveću količinu novca za lažnjak.

P.S. i mnogo žena ima lažne grudi, ali to je drugi par rukava (malo šale za kraj) Very Happy

LP
Majns
MinesweePer
MinesweePer

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja pet tra 01, 2011 1:23 pm

MinesweePer je napisao/la:Pa logika je tržišta da se kupuju originalne stvari, a ne lažnjaci, kojih nažalost na tržištu ima previše počevši od kozmetike, mode itd, za koje je ponekad i teško utvrditi da je lažnjak. Čisto sumnjam da bi netko išao kupovati lažne kreme na lice samo kako bi ih isprobao kako djeluju na njegovu kožu, pritom riskirajući svoje zdravlje. No, to je samo moje razmišljanje i nikad ne bih išao ciljano kupovati, u ovom slučaju, lažne novčanice. Tako da je meni i dalje nejasno (hehe) da netko ide izdvajati oveću količinu novca za lažnjak.

P.S. i mnogo žena ima lažne grudi, ali to je drugi par rukava (malo šale za kraj) Very Happy

LP
Majns
Točnu definiciju ne znam ali onako laički. Numizmatika nije samo sakupljanje novčanica i stavljanje u kolekciju. Numizmatika je nauka ili područje nauke koja se bavi istraživanjem i proučavanjem novca a u tu kategoriju svakako spadaju i falsifikati. Danas sutra svaki sakupljač kada sakupi po jedan primjerak svake novčanice kreće u dublje proučavanje pa počne tražiti i razlike u novčanicama ili kovanicama pa te razlike počne proučavati i stavljati ih u svoju zbirku.Tek tada postaje numizmatičar. Sve dotle je kolekcionar.
Lijep pozdrav Zlaja
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  MinesweePer sub tra 02, 2011 8:17 pm

http://www.aukcije.hr/item.php?id=1450386

je li ovo moguć falš? nije li 500 dinara inače smeđe boje? ova mi se nekako ne čini previše smeđa.
MinesweePer
MinesweePer

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja ned tra 03, 2011 9:06 am

MinesweePer je napisao/la:http://www.aukcije.hr/item.php?id=1450386

je li ovo moguć falš? nije li 500 dinara inače smeđe boje? ova mi se nekako ne čini previše smeđa.
500 dinara beogradsko izdanje. Sigurno nije falsifikat. Može biti do skeniranja, a po mom mišljenju, po izgledu papira, najvjerojatnije je novčanica prana tj. uređivana.
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  almingbg ned tra 03, 2011 9:37 am

Pitanje:
Kako najlakse prepoznati falsifikat novcanice od 100 dinara 1929 Kraljevine Jugoslavije?

Odgovor:
Novcanica je perforirana tekstom PONISTENO.

Moj skromni doprinos:

Falsifikati novcanica - Page 2 Yup29b100d1929falsoam.th

Falsifikati novcanica - Page 2 Yup29b100d1929falsram.th

Dodatno pitanje:

Po cemu se jos zna da je ova novcanica falsifikat?

bye
Almin
almingbg
almingbg

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja ned tra 03, 2011 10:48 am

Koliko ja vidim ovo je posve ispravna i regularna novčanica. Razlog poništenja može biti različit. Recimo da je bila u upotrebi tj. da je neko njom izvršio plaćanje u vremenu kada je prestala biti zakonsko sredstvo plaćanja.
Za prikaz poništavanja a da nije falsifikat evo i moje, poništene vjerojatno u Njemačkoj iz istog razloga ili zbog velike ishabanosti novčanice.
Falsifikati novcanica - Page 2 50dinara1946wer

Falsifikati novcanica - Page 2 50dinara1946wernali269j

Lijep pozdrav Zlaja
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  almingbg ned tra 03, 2011 11:26 am

OK Zlatko, hvala na odgovoru, mada nisam bas 100% zadovoljan njime...

Nije mi bas najjasnije, zasto bi neko ponistavao ispravnu, nepohabanu novcanicu. Mozda joj je, kao sto kazes, istekao rok trajanja...

Kako se uopste prepoznaju falsifikati novcanica od 100 dinara 1929?

bye
Almin
almingbg
almingbg

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja ned tra 03, 2011 11:54 am

Prikazao sam novčanice 100 dinara koje posjedujem i za njih znam. Razlikuju se u puno lošijoj kvaliteti izrade od originala, Nema vodeni znak ili jasan vodeni znak i broj novčanice nije u redu i ne slaže se s izračunom. Ako se i slaže prepisan je s originalne novčanice ali je kvaliteta crteža puno lošija nego kod originala.
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja ned tra 03, 2011 5:30 pm

almingbg je napisao/la:OK Zlatko, hvala na odgovoru, mada nisam bas 100% zadovoljan njime...

Nije mi bas najjasnije, zasto bi neko ponistavao ispravnu, nepohabanu novcanicu. Mozda joj je, kao sto kazes, istekao rok trajanja...

Kako se uopste prepoznaju falsifikati novcanica od 100 dinara 1929?

bye
Almin
Moje viđenje poništavanja ispravnih novčanica što ne mora biti i točno ali je vrlo vjerojatno. U ono vrijeme razmjena informacija nije bila kao danas a neuki narod je trgovao sa svim novcem kojeg je imao u džepu. Tek dolaskom u banku se novčanica izbacivala iz upotrebe. Dakle nije bila zamijenjena u vrijeme zakonske zamjene nego kasnije te je zato i poništavana. Od banke do banke je ovisio i način poništavanja novčanica. Volio bih čuti i mišljenje ostalih. Da bi ti bio 100% zadovoljan evo jedne ispravne a poništene sa Aukcije 6 SND Beograd 28.4.2002. godine, sa žigom i poništena sa pet rupa i moja kupljena na Aukciji 3 SND Beograd 4.10.1998. godine (ta se novčanica može vidjeti i na jednoj od korica časopisa Dinar), također ispravna a poništena sa 6 rupa.
Falsifikati novcanica - Page 2 Aukcijasnd6

Falsifikati novcanica - Page 2 10dinara1893ponitenalic

Falsifikati novcanica - Page 2 10dinara1893ponitenanal

Pozdrav Zlaja
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  zlaja pet tra 15, 2011 1:18 pm

100 dinara 2000. godina
Falsifikati novcanica - Page 2 100dinara2000falsifikat

Falsifikati novcanica - Page 2 100dinara2000falsifikat

Novčanica rađena na običnom papiru bez vodenog znaka. Crtež jednak crtežu na originalnoj novčanici s razlikom što je na falsifikatu zamrljan i nije jasan što se najbolje vidi pod povećalom. Nit je crne boje dok se na originalu jasno sjaji. Sličan efekt se dobije skeniranjem i printanjem novčanice običnim printerom, iako je ova rađena tiskanjem. Pod UV lampom nema UV zaštitne elemente.

1000 dinara 1994. godina
Falsifikati novcanica - Page 2 1000dinara1994falsifika

Falsifikati novcanica - Page 2 1000dinara1994falsifika

Krivotvorena novčanica je izrađena na sivkastom običnom papiru bez vodenog znaka. Svi elementi crteža krivotvorene novčanice odgovaraju crtežu na originalnoj novčanici i vrlo je teško pronaći razliku. Brojčana oznaka krivotvorene novčanice je izrađena plavom bojom koja za nijansu odudara od slovne oznake na krivotvorenoj novčanici. U serijskoj oznaci krivotvorene novčanice slova i brojevi su skoro identične boje i nisu u istoj visini, dok je ne originalnoj novčanici brojčana oznaka izrazito plave boje. Novčanica nije rađena UV bojama koje pod UV lampom mijenjaju boju.
zlaja
zlaja

[Vrh] Go down

Postaj  braman pet lip 17, 2011 3:45 pm

Evo novitet u mojoj zbirci 500 dinara 2004
gore orginal a dole falsifikat
Falsifikati novcanica - Page 2 Img051wl

Falsifikati novcanica - Page 2 Img052ar

juče stiglo slka čista a ima imitaciju zaštine hologramske folije i zaštitne niti na reversu

braman

Broj postova : 109

[Vrh] Go down

Postaj  braman sri pro 28, 2011 10:28 pm

Još jedan falsifikat

Falsifikati novcanica - Page 2 Originalslika6618486

Falsifikati novcanica - Page 2 Originalslika6618487

braman

[Vrh] Go down

Postaj  almingbg čet pro 29, 2011 6:26 am

Po čemu se prepoznaje ovaj falsifikat?
almingbg
almingbg

[Vrh] Go down

Postaj  braman čet pro 29, 2011 7:02 am

To neznam. Prodaje se na LIMUNDO aukcijama i piše samo falsifikat.
Dobio sam ga na limundu.Crtež kao da nije od linija već od tačkica pa deluje malo mutno.

Zadnja promjena: braman; uto sij 24, 2012 8:06 am; ukupno mijenjano 1 put.

braman

[Vrh] Go down

Postaj  Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 3. Previous  1, 2, 3  Next

[Vrh]

- Similar topics