Hrvatska numizmatika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Baranjski žetoni i priča o aluminiju

Go down

 Baranjski žetoni i priča o aluminiju Empty Baranjski žetoni i priča o aluminiju

Postaj  natko ned sij 25, 2015 11:56 pm

 Baranjski žetoni i priča o aluminiju Baranja1_M
Konačno sam nabavio jedan ovaj žeton pa čitam u knjizi Dolenca kako su rađeni od 1849. do početka rata 1914. nakon čega su zamijenjeni kartonskim pečatiranim "žetonima" do 1918. Navodno su bili u opticaju i poslije rata, sve do 1950. godine.

Naravno, priča oko 1849. ne može biti točna.

Koliko mi je poznato prva kovanica od aluminija na svijetu je ušla u opticaj tek 1907. u Britanskoj Zapadnoj Africi, među ostalim i knjiga Coin Clinic 2: 1,001 More Frequently Asked Questions to potvrđuje. Njihova vrijednost tad je bila usporediva s drugim kovanicama od slitine bakra-nikla ili alpake koje su moderne od 1870ih. Danas se aluminij koristi isključivo u najmanje vrijednim kovanicama, a alpaka uglavnom u najvrijednijima. U spomenutoj knjizi autor dodaje kako je proba 1 centa iz 1851. njemu najstariji poznati primjer korištenja aluminija u izradi kovanica. Postojanje te kovanice je krajnje upitno, aluminij se počeo proizvoditi 1854. i iz te godine je prva poznata Al medalja, ali postoji aluminijskih pola dolara iz 1855.
http://uspatterns.com/j175p202.html

za koju su iznesene osnovane sumnje kako nije mogla biti iskovana prije 1863. jer je aluminij bio toliko skup i rijedak da kovnica nije mogla doći niti do količine za taj jedan jedini komad.
http://www.coinbooks.org/esylum_v17n53a16.html

Ovdje je vrlo zanimljiva priča koja u kratkim crtama prati razvoj ovog metala
http://knowledgenuts.com/2014/02/27/the-metal-that-was-once-worth-more-than-gold/
Za one koji žele znati više Twisted Evil ovdje ima besplatno za skinuti "enciklopedija o aluminiju"
http://www.rusal.ru/en/press-center/library.aspx

U masovnu proizvodnju aluminija se krenulo oko 1888., bilo je nekoliko tvornica po Europi kroz iducih par godina. Aluminij proizveden tih godina je dosta čudan, pun nečistoća i dosta sklon koroziji kako se vidi po starijim predmetima. Čak i kod afričke serije kovanice su od dosta grubog materijala. Baranjski su fine izrade, ukratko, mnogo je vjerojatnije da su ovi žetoni proizvedeni poslije nego prije 1900. godine, a moguće da su rađeni svega nekoliko godina prije prvog svjetskog rata.

Na koncu, Mandićev katalog navodi kako su kartonski stariji, a aluminijski tek u proizvodnji od 1908., čemu sam sklon vjerovati s obzirom da je ovih žetona trebalo podosta napraviti, radili su se za ukupno 15 mjesnih zadruga.

Inače, imamo još samo 2 primjera naših žetona od aluminija. Zagrebačka pučka kuhinja je stariji žeton za juhu od cinka zamijenila aluminijskim. Prema Dolencu i prema Mandiću su kovani 1880-1898 i ako su ovi aluminijski kovani pred kraj tog razdoblja, mogli bi biti među starijima u Europi (imam i taj komad i stvarno je dosta grub, iako to može biti subjektivno i ovisno o tom mom primjerku). Aluminij je već postao relativno jeftin (možda tad ipak još skuplji od alpake), a možda i nije trebalo previše tih žetona, korisnici kuhinje su svakodnevno vraćali iste. Amerikanci su ih već dosta imali početkom 90ih, iako uglavnom reklamne. Tek mnogo kasnije (za vrijeme drugog rata) se pojavljuje i 0.20 lira stabilimento di Sebenico.
natko
natko

Broj postova : 259
Join date : 13.02.2011
Lokacija : Split

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.