Žigovi na AU krunama - Hrvatska
4 posters
Stranica 1 / 1.
Žigovi na Austro-Ugarskim krunama
Molio bih članove da na ovaj podforum postavljaju slike žigova na AU krunama koje imaju u svojoj kolekciji. Ovdje mislim na žigove koji pripadaju području bivše Jugoslavije, a sve kako bi se više istražilo ovo područje.
Dio žigova se može pronaći ovdje:
http://www.geldschein.at/galerieabstempelungen.html
Kod postavljanja žigova bih molio da se navede i kratki opis.
Dio žigova se može pronaći ovdje:
http://www.geldschein.at/galerieabstempelungen.html
Kod postavljanja žigova bih molio da se navede i kratki opis.
Re: Žigovi na AU krunama - Hrvatska
Sakupljam žigove Županje na novčanicama Austro-Ugarske. Trenutno imam samo tri vrste žigova i to:
SOLARSKI URED Županja – tekstualni žig na novčanici:
1 kruna 1. decembar 1916.
KOTARSKA OBLAST ŽUPANJA – ovalni žig tip1 na novčanicama:
20 kruna 2. januar 1913.
100 kruna 2. januar 1912.
100 kruna 2. januar 1912.( na novčanici tintom dopisana slova SZ )
KOTARSKA OBLAST ŽUPANJA – ovalni žig tip 2 na novčanicama:
2 krune 1. mart 1917.
100 kruna 2. januar 1912.( na novčanici tintom dopisana broj 285 )
SOLARSKI URED Županja – tekstualni žig na novčanici:
KOTARSKA OBLAST ŽUPANJA – ovalni žig tip1 na novčanicama:
20 kruna 2. januar 1913.
100 kruna 2. januar 1912.
100 kruna 2. januar 1912.( na novčanici tintom dopisana slova SZ )
KOTARSKA OBLAST ŽUPANJA – ovalni žig tip 2 na novčanicama:
2 krune 1. mart 1917.
100 kruna 2. januar 1912.( na novčanici tintom dopisana broj 285 )
zlaja- Broj postova : 373
Zagreb kao ovaj, samo broj 2 umjesto 3.
numizmatik- Broj postova : 31
..
ako pogledamo numizmaticki kutak HNB a vidimo jedan clanak kako pise da u Hrvatsku notafiliju pripadaju novcanice Kraljevine Jugoslavije i jer tamo ima grb Hrvatske - sto je naravno tocno!
pitanje bi bilo zasto onda po istoj toj logici nisu spomenite novcanice AU monarhije!?? zato jer su i one bile platezno sredstvo u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, te osim toga na novcanicama imale natpis na hrvatskom jeziku i grbove Slavonija, Hrvatska, Dalmacija, grad Rijeka itd..
ako se prisjetimo unutar monarhije jedino Austrija, Mađarska i Trojednica su imale samosvojno kraljevstvo unutar monarhije... dakle i prije zigova (sve prije 1918godine) na novcanicama AU a bi trebale biti izvorne HR novcanice ili barem dio HR notafilije!!
pitanje bi bilo zasto onda po istoj toj logici nisu spomenite novcanice AU monarhije!?? zato jer su i one bile platezno sredstvo u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, te osim toga na novcanicama imale natpis na hrvatskom jeziku i grbove Slavonija, Hrvatska, Dalmacija, grad Rijeka itd..
ako se prisjetimo unutar monarhije jedino Austrija, Mađarska i Trojednica su imale samosvojno kraljevstvo unutar monarhije... dakle i prije zigova (sve prije 1918godine) na novcanicama AU a bi trebale biti izvorne HR novcanice ili barem dio HR notafilije!!
Nitko ne spori da su i AU novčanice dio nacionalne notafilije. U našoj literaturi se posebno ne obrađuju jer za to postoje austrijski katalozi koji puno bolje obrađuju tu materiju.
.
.. da slazem se da za to postoje Austrijski katalozi... mozda je vrijeme uvrstiti ih u "nase" nacionalne kataloge, prepisati, jer ako imamo sve ostalo zasto ne i to (to je bit)...Cesi su vec neke uvrstili u svoje kataloge (to je pohvalno) ...u razgovoru s prijateljom iz Spanjolske on ih ne smatra posebno Hrvatskim novcanicama!! - nije cudno jer ih se i ne moze naci u nasim katalozima, nego u ili pod temu Austrijskim naravno!
Clanak o Britanskim novcima koristenima u Dalmaciji, slicno sam napisao, odnosno zelju da i oni jednog dana budu uvrsteni u te kataloge!!
mozda sam u krivu ili samo je meni interesantno, no smatram kako je to pozitivna stvar, a koja nije napravljena do danas!
Clanak o Britanskim novcima koristenima u Dalmaciji, slicno sam napisao, odnosno zelju da i oni jednog dana budu uvrsteni u te kataloge!!
mozda sam u krivu ili samo je meni interesantno, no smatram kako je to pozitivna stvar, a koja nije napravljena do danas!
Na mojoj novčanici od 1 krune (1.12.1916.) je ovalni pečat na kojem piše:
POGLAVARSTVO SLOB. I KR. GRADA OSIJEKA
POGLAVARSTVO SLOB. I KR. GRADA OSIJEKA
Gost- Gost
Similar topics
» Žigovi na AU krunama - BiH
» Žigovi na AU krunama - Slovenija
» Žigovi na AU krunama - Srbija
» Žigovi na AU krunama - Jugoslavija
» Žigovi na AU krunama - ostalo
» Žigovi na AU krunama - Slovenija