Koliko dugo se bavite numizmatikom?
3 posters
Stranica 1 / 1.
Koliko dugo se bavite numizmatikom?
Kada i zašto ste se počeli baviti numizmatikom? Kako ste došli do prvih primjeraka za zbirku? Da li ste jedini numizmatičar u obitelji i sl.
Re: Koliko dugo se bavite numizmatikom?
Kad sam ko klinac uvijek doma prekopavao po ladicama ormara u jednoj kuverti su bile 2 novčanice, 20.000 dinara rudar i 50.000 dinara Dubrovnik. Kao da su me zvale da ih spasim iz ormara!
Nakon toga uzeo Plavi oglasnik, okretao brojeve te naišao na Barca, od njega naručio katalog Papirni novac Hrvatske, a iz kataloga odmah cijelu kolekciju NDH, osim 2 kapitalca naravno, i to za danas izuzetno povoljnih tristotinjak kuna solidne kvalitete (npr. 100 kn 1943 u XF kvaliteti, a ostalo uglavnom VF pa do UNC), nakon toga sam više manje uvijek kod njega kupovao sve dok nisam u Trstu pronašao 3 trgovine u kojima ima numizmatike te malo po malo otkrivao trgovce iz Zg, a sada već i iz Ri te ostatka Lijepe naše.
Naravno bilo je tu i žicanja susjeda na veliko da vide ako šta imaju, da pitaju druge ako imaju i tako to, a najviše me obradovao jedan sused kada mi je poklonio brdo toga iz cijelog svijeta. Najljepše mi je bilo to što sam taj dan dobio jedinicu u školi iz glazbenog (prvi razred srednje) i dođem doma, a brat mi kaže da me sused zvao da ima nešto za mene, presretan sam bio, jedinica je momentalno pala u zaborav.
U zadnje vrijeme, godinu dana unazad, intenzivnije nego inače sakupljam, valjda da nadoknadim rupu od 2-3 godine kada sam jako malo toga pribavljao, možda čak i malo izgubio interes, ali ljubav se opet vratila
Nakon toga uzeo Plavi oglasnik, okretao brojeve te naišao na Barca, od njega naručio katalog Papirni novac Hrvatske, a iz kataloga odmah cijelu kolekciju NDH, osim 2 kapitalca naravno, i to za danas izuzetno povoljnih tristotinjak kuna solidne kvalitete (npr. 100 kn 1943 u XF kvaliteti, a ostalo uglavnom VF pa do UNC), nakon toga sam više manje uvijek kod njega kupovao sve dok nisam u Trstu pronašao 3 trgovine u kojima ima numizmatike te malo po malo otkrivao trgovce iz Zg, a sada već i iz Ri te ostatka Lijepe naše.
Naravno bilo je tu i žicanja susjeda na veliko da vide ako šta imaju, da pitaju druge ako imaju i tako to, a najviše me obradovao jedan sused kada mi je poklonio brdo toga iz cijelog svijeta. Najljepše mi je bilo to što sam taj dan dobio jedinicu u školi iz glazbenog (prvi razred srednje) i dođem doma, a brat mi kaže da me sused zvao da ima nešto za mene, presretan sam bio, jedinica je momentalno pala u zaborav.
U zadnje vrijeme, godinu dana unazad, intenzivnije nego inače sakupljam, valjda da nadoknadim rupu od 2-3 godine kada sam jako malo toga pribavljao, možda čak i malo izgubio interes, ali ljubav se opet vratila
MinesweePer- Broj postova : 259
Moji početci se mogu smatrati dani zamjene HRDe za YUDe. Kod kuće je ostalo brdo novčanica koje sam spremio u bibliju. Polako sam dodavao tolare, bosanske dinare, forinte... Skupljao sam doslovno svaku novčanicu koju nemam. Par godina poslije sam malo "ohladio" od skupljanja, ali nakon što sam na aukcije.hr kupio prvi veliki lot od 50 UNC svjetskih novčanica, zanimanje mi je opet poraslo. Tada nisam znao da se uglavnom sve te novčanice smatraju smećem (Kyrgistan, Irak, Mongolija, Laos, Kambodža, Vijetnam, Peru...), pa se sada polako riješavam tih novčanica i fokusiram se na ptice.
Gost- Gost
Kao klinc sam skupljao novcice iz cijelog svijeta.. Nakon vise od 10 godina, ponovno se vracam kolekcionarstvu.. ovaj puta malo ozbiljnije.
Poceo sam sa novcanicama, cijeli svijet po drzavi 3 novcanice (koje nisu u kategoriji bezvrednih), tako da tu imam jos dosta za skupiti.. nedavno sam se zainteresirao i za kovanice, konkretno 2e unc. Inace ima jako puno toga sto mi se svidja i sto bi zelio skupiti.. ali sam se odlucio prvo za 2 euro kovanice jer su mi trenutno dostupnije do npr. po jedan unc srebrenjak iz svake drzave svijeta.
Ima vremena.. samo treba biti strpljiv.. i bogat
Poceo sam sa novcanicama, cijeli svijet po drzavi 3 novcanice (koje nisu u kategoriji bezvrednih), tako da tu imam jos dosta za skupiti.. nedavno sam se zainteresirao i za kovanice, konkretno 2e unc. Inace ima jako puno toga sto mi se svidja i sto bi zelio skupiti.. ali sam se odlucio prvo za 2 euro kovanice jer su mi trenutno dostupnije do npr. po jedan unc srebrenjak iz svake drzave svijeta.
Ima vremena.. samo treba biti strpljiv.. i bogat
Zašto baš tri? Zbog folija sa 3 prozora u koje više manje stane većina novčanica ili?Congo je napisao/la:
Poceo sam sa novcanicama, cijeli svijet po drzavi 3 novcanice (koje nisu u kategoriji bezvrednih)
Ili imat dobre susedeIma vremena.. samo treba biti strpljiv.. i bogat
MinesweePer je napisao/la:
Zašto baš tri? Zbog folija sa 3 prozora u koje više manje stane većina novčanica ili?
Da, zato!
Tako je pocelo.. i nastavilo se..
Stvar je u tome sto se ne smatram pravim numizmaticarem tj notafilom, jer novcanice skupljam upravo zbog zanimanja za zemljopis/povijest/kulturu/licnosti svih drzava svijeta.. Tako da mi nista ne znace brojevi, serije i sl.. ali mi znaci da je unc
Razmisljao sam, u pocetku, da li da po drzavi skupljam jednu skuplju novcanicu (npr. 100kn) ili 3 novcanice (10kn 20kn 50kn) za priblizno istu cijenu.. pa sam odlucio 3 jeftijine. Ali opet, ne kupujem one do $1-$2 jer su bezvrijedne..
MinesweePer je napisao/la:
Ili imat dobre susede
Ja nemam niti susjeda, niti nikoga u obitelji tko se bavio numizmatikom.. tako da imam hendikep
Nigdje se ne kaže u numizmatici da se mora skupljat sve. Skuplja se sve što je čovjeku interesantno. Neki skupljaju samo nominalu 1, neki samo brodove, FAO, svašta. Tako da sve ovisi o osobnim afinitetima...
Jeftini primjerci se lako dobiju, oni srednji se dobiju u razmjeni relativno lako, dok se prava numizmatika (što najviše vrijedi) u pravilu kupuje.
Jeftini primjerci se lako dobiju, oni srednji se dobiju u razmjeni relativno lako, dok se prava numizmatika (što najviše vrijedi) u pravilu kupuje.
A nešto se ne može ni kupiti...zviscevic je napisao/la:Nigdje se ne kaže u numizmatici da se mora skupljat sve. Skuplja se sve što je čovjeku interesantno. Neki skupljaju samo nominalu 1, neki samo brodove, FAO, svašta. Tako da sve ovisi o osobnim afinitetima...
Otkako je izašla nova serija novčanice Bermude, zaljubio sam se u 20 dolara. No od tada, još se nije našla ni na ebayu u prodaji. Osim u kompletu, a to me ne interesira.
Gost- Gost
Pošalji mail direktno nekoj banci na Bermudi pa probaj s njima dogovorit
http://www.bma.bm/index.asp
Email: notesandcoins@bma.bm
Haha. Ja mislio ovo ozbiljan forumMinesweePer je napisao/la:Pošalji mail direktno nekoj banci na Bermudi pa probaj s njima dogovorit
Gost- Gost
Rango je napisao/la:Haha. Ja mislio ovo ozbiljan forumMinesweePer je napisao/la:Pošalji mail direktno nekoj banci na Bermudi pa probaj s njima dogovorit
Puno stvari se da kupiti direktno od centralnih banaka. Ako imaju odjeljenje za to, onda ih se može kontaktirati.
I jedna novčanicazviscevic je napisao/la:Rango je napisao/la:Haha. Ja mislio ovo ozbiljan forumMinesweePer je napisao/la:Pošalji mail direktno nekoj banci na Bermudi pa probaj s njima dogovorit
Puno stvari se da kupiti direktno od centralnih banaka. Ako imaju odjeljenje za to, onda ih se može kontaktirati.
Gost- Gost
Rango je napisao/la:I jedna novčanicazviscevic je napisao/la:Rango je napisao/la:Haha. Ja mislio ovo ozbiljan forumMinesweePer je napisao/la:Pošalji mail direktno nekoj banci na Bermudi pa probaj s njima dogovorit
Pa zašto ne. Naručite, obračunaju Vam troškove dostave i platite. I to je to.
Stranica 1 / 1.