Hrvatska numizmatika
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Slavonski banovci

2 posters

Go down

Slavonski banovci Empty Slavonski banovci

Postaj  zviscevic pet oľu 11, 2011 11:58 am

Da li netko može napisati nešto osnovno o slavonskim banovcima? Kako ih skupljati i sl.
zviscevic
zviscevic
Admin

Broj postova : 749
Join date : 12.02.2011
Lokacija : Kastav, Hrvatska

http://www.monetalis.hr

[Vrh] Go down

Slavonski banovci Empty Re: Slavonski banovci

Postaj  natko pet tra 08, 2011 8:32 am

Slvaonski banovac je druga inačica hrvatskog novca i zapravo prva originalna, s obzirom da su se frizatici kovali po uzoru na akvilejske srebrnjake. Za vrijeme vladanja Bele IV počeo ga je kovati ban Dionizije (1242 - 1245), a u literaturi se banovac često pripisuje banu Stjepanu Gutkeldu ('48-'60), kojeg je pak opunomoćio prijašnji kralj, Bela III da otvori rudnik u Pakracu.

Naziv tog kovanog novca bio je denarius banalis, odnosno banovac. Osim dinara koji je i najčešći, postoji poludinar (obol) i četvrt dinara (bagatin).

Do 1260. g. kovali su se u Pakracu, s finoćom 15 lota, kao i koruški novac, nakon čega je zbog trgovačke moći Zagreba, kovnica premještena u taj grad. Naš banovac je bio u opticaju i izvan granica hrvatskih zemalja, jer koliko mi je poznato, u Zagrebu su podigli čistoću, pa je bio čišći od većine drugih srebrnih kovanica.

Tijekom desetljeća, vrijednost novca je padala pa su primjerci lakši, (vjerojatno) manje čistoće i lošije izrade, što je objašnjenje zašto su stari primjerci "bolje očuvani".

Na licu dinara je kuna u trku između rozeta ili zvjezdica banovih grbova. Na naličju je dvostruki križ, ispod njega dvije okrunjene glave, a iznad njih zvijezda i polumjesec sa različitim oznakama kralja, tj. bana koji je kovao novac.

Prema Dolencu, postoji osam velikih tipova denara, tri(četiri) obola i dva bagatina. Varijanti ima na stotine, a samih tipova nekih 80ak (različiti banovi i sl.)

Godine 1384. ovi su novci povučeni iz opticaja odredbom kraljice Marije.
natko
natko

Broj postova : 259
Join date : 13.02.2011
Lokacija : Split

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.