Zamjenske novčanice
+3
Vito
zviscevic
MinesweePer
7 posters
Stranica 1 / 1.
Zamjenske novčanice
Što one predstavljaju, po čemu su toliko posebne da se odvojeno o njima govori. Koja je razlika između zamjenskih i "običnih" novčanica osim u serijskom broju novčanice koliko sam ja uspio shvatiti za sada. I što to one u biti zamjenjuju kada ih se naziva zamjenskima?
MinesweePer- Broj postova : 259
Re: Zamjenske novčanice
Prilikom proizvodnje novčanica ima izvjestan broj makulatura (pogrešno otisnutih novčanica, pogrešno izrezanih i sl.). Kako je broj novčanica koje tiskara mora isporučiti banci unaprijed određen, doštampava se nova tura novčanica koja ima posebnu oznaku, jer te novčanice zamjenjuju one koje su makulaturne.
Te novčanice nose obično posebnu oznaku serije (Z, ZA, X, *). Kod novčanica kuna to je slovo "Z" koje se nalazi iza serijskog broja. Dakle, ako naletite na novčanicu koja ima slovo Z na kraju, to je zamjenska.
Rijeđe su zato što ih je otisnuta manja količina u odnosu na "normalne" novčanice.
Te novčanice nose obično posebnu oznaku serije (Z, ZA, X, *). Kod novčanica kuna to je slovo "Z" koje se nalazi iza serijskog broja. Dakle, ako naletite na novčanicu koja ima slovo Z na kraju, to je zamjenska.
Rijeđe su zato što ih je otisnuta manja količina u odnosu na "normalne" novčanice.
Hvala i evo još jednog pitanja: zašto se jednostavno serijski broj ne nastavlja dalje od zadnje odštampane novčanice nakon što se uvide makulature nego se uvodi posebna oznaka Z, ZA, *...
MinesweePer- Broj postova : 259
Zaradi proizvodnega procesa.MinesweePer je napisao/la:Hvala i evo još jednog pitanja: zašto se jednostavno serijski broj ne nastavlja dalje od zadnje odštampane novčanice nakon što se uvide makulature nego se uvodi posebna oznaka Z, ZA, *...
Nadomestne bankovce pripravijo pred tiskom rednih in z njimi nadomeščajo slučajne serijske številke, ki bi se med proizvodnjo poškodovale. Če bi nadomestne bankovce, s katerimi nadomeščajo izločene makulature, sproti oštevilčevali z isto serijsko številko, kot jo je imel izločen bankovec, bi to neskončno upočasnilo in tudi podražilo proizvodnjo. Makulature namreč odkrije kontrola, to pa je potem, ko je bankovec že narejen in oštevlčen.
Poleg tega tiskarna ne številči posameznih bankovcev, ampak cele pole še nerazrezanih.
Članek o nadomestnih bankovcih bo objavljen v Numizmatičnem vestniku št. 37, ki izide 9. marca.
Vito- Broj postova : 83
Evo jedan link na zamjenskim novcanicama cijelog svijeta:
http://www.banknoteexpress.com/replacements.html
LP
http://www.banknoteexpress.com/replacements.html
LP
Super link, puno hvala.
bye
Almin
bye
Almin
almingbg- Broj postova : 168
Hahaha, a jesam bio u zabludi. Ja sam mislio da su jugoslavenske zamjenske novčanice imale prefiks ZA jer su to početna slova riječi ZAMJENSKA.... Isto tako i hrvatske (Z).
Ja ne obraćam pažnju na zamjenske. Postupam s njima kao i s ostalim novčanicama. Najviše sam do sada imao američkih "star" dollara, ali su na kraju završile u Mjenjačnici.
Ja ne obraćam pažnju na zamjenske. Postupam s njima kao i s ostalim novčanicama. Najviše sam do sada imao američkih "star" dollara, ali su na kraju završile u Mjenjačnici.
Gost- Gost
Rango je napisao/la:Hahaha, a jesam bio u zabludi. Ja sam mislio da su jugoslavenske zamjenske novčanice imale prefiks ZA jer su to početna slova riječi ZAMJENSKA.... Isto tako i hrvatske (Z).
ZA serija a Yu novčanicama, kao i Z na hrvatskim i jest zamjenska.
Ma znam! Ali sam mislio da su slova Z(A) odabrana iz razloga jer su to prva slova riječi ZAMJENSKA. A kad ono, u većini zemalja je slovo Z oznaka za zamjensku. Nema veze sa srpskohrvatskim jezikom.zviscevic je napisao/la:Rango je napisao/la:Hahaha, a jesam bio u zabludi. Ja sam mislio da su jugoslavenske zamjenske novčanice imale prefiks ZA jer su to početna slova riječi ZAMJENSKA.... Isto tako i hrvatske (Z).
ZA serija a Yu novčanicama, kao i Z na hrvatskim i jest zamjenska.
Gost- Gost
Malo literature o nastanku nadomestne serije v SFRJ
www.nds.si ==> Publikacije NDS ==> Numizmatični vestnik ==> 37/2011 ==> Nadomestna serija
Predvsem me zanima vaše mnenje o zadnjem poglavju tega članka, ki govori o možnostih uporabe nadomestne serije na ruski izdaji bankovcev DFJ 1944.
www.nds.si ==> Publikacije NDS ==> Numizmatični vestnik ==> 37/2011 ==> Nadomestna serija
Predvsem me zanima vaše mnenje o zadnjem poglavju tega članka, ki govori o možnostih uporabe nadomestne serije na ruski izdaji bankovcev DFJ 1944.
Vito- Broj postova : 83
Odlican clanak, kao i obicno, mnostvo informacija.
Sto se tice zamjenskih novcanica iz 1944, to je vrlo interesantna teorija, i niposto nemoguca. Nazalost, znajuci kakva je mogucnost dobijanja informacija iz ruske stamparije novca, tesko da cemo saznati da li je teorija i ispravna.
pozdrav
Almin
Sto se tice zamjenskih novcanica iz 1944, to je vrlo interesantna teorija, i niposto nemoguca. Nazalost, znajuci kakva je mogucnost dobijanja informacija iz ruske stamparije novca, tesko da cemo saznati da li je teorija i ispravna.
pozdrav
Almin
almingbg- Broj postova : 168
Članak mi se čini vrlo zanimljivim, ali šteta što razumijem svaku četvrtu riječ. Uskočit će google translator. Nadam se da neće biti nespretnih prijevoda...Vito je napisao/la:Malo literature o nastanku nadomestne serije v SFRJ
Gost- Gost
Svakako dobar članak, kao i ostali od kolege Vite.
Što se tiče zamjenskih novčanica DFJ, može se samo nagađati da su one izdvojene slovne oznake - zamjenske serije.
Što se tiče zamjenskih novčanica DFJ, može se samo nagađati da su one izdvojene slovne oznake - zamjenske serije.
Čuo sam od jednogkolege za novčanicu sa zvezdicom al sam zaboravio gde se nalazi ispred ili iza serijskog brojakao američki star dolari. Tražićudamipošalje sliku
braman- Broj postova : 109
Na američkim zamjenskim novčanicama zvjezdica je iza broja.braman je napisao/la:Čuo sam od jednogkolege za novčanicu sa zvezdicom al sam zaboravio gde se nalazi ispred ili iza serijskog brojakao američki star dolari.
garfield- Broj postova : 16
Similar topics
» Zamjenske novčanice
» Zamjenske novcanice
» NOVČANICE BOSNE & HERCEGOVINE 2007 GODINE
» €URO NOVČANICE
» Prodajem novčanice
» Zamjenske novcanice
» NOVČANICE BOSNE & HERCEGOVINE 2007 GODINE
» €URO NOVČANICE
» Prodajem novčanice
Stranica 1 / 1.