Razlika novčanica Austro Ugarske i Austrije
Stranica 1 / 1.
Razlika novčanica Austro Ugarske i Austrije
Ajmo u ovoj temi pokušat razjasnit razliku između austro-ugarskih i austrijskih novčanica.
Koliko ja poznajem povijest krajem WWI raspadom Austro Ugarske monarhije nastaje Republika Austrija, tj. Prva Austrija.
Dobro zborite, radi se o 1. austrijskoj republici, stoga sam ja i rekao da je novčanica austrijska, a ne austrougarska. Te AU novčanice su se, po mojim saznanjima, žigosale baš za potrebe te prve austrijske republike i nisu se mogle upotrebljavati u bilo kojoj drugoj zemlji, stoga i pripadaju samo Austriji. Godinu 1919. sam naveo po Picku(#52), a ona i podudara negdje sa nastajanjem republike tako da prije 1918 nije sigurno.
Vidim i ja na aukcijama domaćim i stranim da mnogi te austrijske postavljaju pod AU novčanice, što, eto, nije točno.
Ako netko ima detaljnijih informacija o toj temi bio bih zahvalan da napiše nešto više o tome. Možda čak da se napiše i članak o tome i objavi na blogu.
Koliko ja poznajem povijest krajem WWI raspadom Austro Ugarske monarhije nastaje Republika Austrija, tj. Prva Austrija.
majns je napisao/la:
20 kruna ste krivo postavili, nije Austro Ugarska već Austrija, i nije 1913 godina nego 1919.
E, sad moga ja reći da nije Austrija nego I. Republik Osterreich, a što se tiče godine čak se ni u službenom AUSTRIA NETTO KATLOGU ne spominje godina o kojoj vi govorite nego ona koja je navedena na novčanici, naravno slažem se da novčanica nije do kraja korektno predstavljena ali nisam siguran da itko na aukcijama novčanice iz navedene serije prodaje drukčije nego Austrougarske.
Što se tiče godine nisam siguran da sam ikad na ebay.de primjetio da itko prodaje te novčanice pod navedenim datumom.
Naravno slažem se s vašim tvrdnjom s time da moram priznati da si nikad do kraja nisam razjasnio te austrijske novčanice s pretiskom jer nikad nisu bile u središtu mojeg zanimanja. Bio bi zahvalan ako bi me dodatno uputili.
Dobro zborite, radi se o 1. austrijskoj republici, stoga sam ja i rekao da je novčanica austrijska, a ne austrougarska. Te AU novčanice su se, po mojim saznanjima, žigosale baš za potrebe te prve austrijske republike i nisu se mogle upotrebljavati u bilo kojoj drugoj zemlji, stoga i pripadaju samo Austriji. Godinu 1919. sam naveo po Picku(#52), a ona i podudara negdje sa nastajanjem republike tako da prije 1918 nije sigurno.
Vidim i ja na aukcijama domaćim i stranim da mnogi te austrijske postavljaju pod AU novčanice, što, eto, nije točno.
Ako netko ima detaljnijih informacija o toj temi bio bih zahvalan da napiše nešto više o tome. Možda čak da se napiše i članak o tome i objavi na blogu.
MinesweePer- Broj postova : 259
Similar topics
» 50 dinara 1950
» Žigovi na AU krunama - Hrvatska
» 2 Perpera 1917 Austro-ugarska okupacija u Prvom svjetskom ratu "Bez serijskog Broja"
» Falsifikati novcanica
» Kvaliteta/gradacija novčanica UNC XF VF VG
» Žigovi na AU krunama - Hrvatska
» 2 Perpera 1917 Austro-ugarska okupacija u Prvom svjetskom ratu "Bez serijskog Broja"
» Falsifikati novcanica
» Kvaliteta/gradacija novčanica UNC XF VF VG
Stranica 1 / 1.